Цунамито, причинено от варианта Ómicron на коронавируса, провокира шестата вълна в Испния. И футболът не е изолиран от тази нова реалност, а Делегатската комисия на Ла Лига одобри нов протокол, за да се опита да спре новия пик на инфекции, който вече засяга голям брой играчи и отбори.

Протоколът има за цел да защити футболисти, треньори и всеки, който има отношение към дисциплината на отборите, но подчертава, че крайната отговорност е в спазването на правилата от клубовете и индивидуалната отговорност на всеки човек, пише "Труд".

Една от първите мерки, установени от новия протокол на Ла Лига, е свързана с тестовете, които ще трябва да преминат всички членове на първите отбори на клубовете. Всички клубове ще трябва да се подлагат на антигенен тест, осигурен от LaLiga, всеки ден в съоръженията на клуба. Резултатите трябва да бъдат докладвани статистически и анонимно.

В дните на мача отборите домакини ще трябва да преминат теста през деня или в началото на тренировката. От своя страна гостуващите ще се тестват, преди да пътуват. Освен това трябва да се извършва седмична PCR кампания поне през първите 15 дни на януари 2022 г., както и серологичен контрол. Ла Лига ще управлява и плаща за тези тестове.

Като изключителна мярка ЛаЛига също така установява, че играчите трябва да преминат PCR тестове в началото на първата тренировка след завръщането си от коледните празници и след 3 или повече дни почивка подред. При извършване на допълнителен антигенен тест и при получаване на отрицателен резултат се допуска индивидуална тренировка, но не и използването на съблекални или затворени пространства.

След като бъдат получени резултатите от PCR тестовете, клубовете могат да тренират по групи и да използват съблекални, като се вземат предвид препоръките. Новият протокол на Ла Лига също така установява нови насоки за ежедневното съвместно съществуване на играчите, пътуването и използването на съоръженията на различните отбори. В тази връзка използването на съблекални е ограничено и футболистите трябва да идват облечени в екипите си и да ползват душове в хотела или в частните си домове, а съблекалните са ограничени до максимум седем души.

По време на хранене на масите трябва да има от четири човека и винаги едни и същи, за да може да ги идентифицират при положителен случай.
Лигата също така включва в протокола да се следват инструкциите на здравните власти за използването на FFP2 маска. Това не важи за играчи, които тренират. Използването на маска FFP2 също ще бъде задължително и на пейката в деня на мача за всички резерви. Само първият треньор е освободен.

LaLiga също така препоръчва поддържане на безопасна дистанция с останалия персонал, адекватна вентилация на помещенията на отбора поне веднъж дневно, използване на хидроалкохолен гел и в случай на поява на симптоми, съвместими с COVID, уведомяване на медицинските служби.

Добрата новина за сега е,че шампионатът няма да спре.